TEMA: Bitcoins og kryptovaluta

Den primære del af verdens bitcoin-mining kommer fra såkaldte “farms”. Det er tusindvis af computere, der sammen udelukkende miner efter kryptovaluta, ofte eget af et slags selskab. En sådan bitcoin-farm kan være Enigma i Island, hvor firmaet Genesis bruger kulden i landet til køle de mange computere ned.

Kina har i flere omgange strammet reguleringen af kryptovaluta i landet. I 2019 stod Kina for næsten 75 procent af alt bitcoin-mining i verden. I 2021 var det tal 46 procent. I september 2021 kom det frem, at centralbanken i Kina fremover vil forbyde alt køb, salg og investering i kryptovaluta.

Den største hæmsko ved bitcoin-mining er elregningen. Det anslås, at der i 2019 blev brugt mere strøm på bitcoin-mining isoleret, end hele Østrigs samlede elforbrug. Derfor placerer forskellige aktørerer også farms i lande, der har lave elpriser, som f.eks. Kazakhstan.
Prisen på en enkelt bitcoin har udviklet sig meget voldsomt, siden de første spæde skridt blev taget for over ti år siden. Men selvom værdien på en bitcoin er mange tusind gange større med tiden, har kursen ikke kun udviklet sig i en retning. I 2018 faldt kursen meget drastisk, og flere spekulerede i, om det var slut med bitcoins, som dog gjorde et stærkt comeback.

Den meget ustabile kurs er et af de kritikpunkter, som eksperter har fremført mod kryptovalutaen i sammenligning med almindelige bankregulerede valutaer.

Bitcoin var den første kryptovaluta i verden, men siden er der kommet mange til. Blandt de mest anerkendte finder man Etherum, Litecoin og den såkaldte dogecoin, som er opkaldt efter en internetjoke baseret på en hund. Alle kan konstruerere en kryptovaluta, hvis man har de tekniske færdigheder til at kode den.

El Salvadors præsident, Nayib Bukele, indførte i september 2021 bitcoins som officiel valuta, ligesom de investerede stort i den digitale valuta. I samme måned forbød centralbanken i Kina al handel, mining og investering i kryptovaluta. Forbuddet begrundes med, at den krypterede møntfod ødelægger den økonomiske orden, ligesom det enorme strømforbrug er dårligt for klimaet. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *